FAQ – Ukoliko ne nađete odgovore slobodno nam putem maila pošaljite pitanje na koje bi željeli odgovor.

Kako odabrati izvođača za adaptaciju interijera?

Ako Vam nitko nije preporučio pouzdanog izvođača radova (preporuka je uvijek najbolja metoda dolaska do majstora), vjerojatno ste odlučili kontaktirati nekoliko majstora te usporediti njihove ponude.

S obzirom na to da većina ljudi slabo razumije u šaroliku lepezu materijala, metoda i građevinskih izraza, važno je da su stavke u ponudi što detaljnije i jasnije opisane. Detaljno proučite ponude, usporediti ponuđene materijale i eventualno s majstorima prođite nejasnoće.

Preporuka je da se ponuda pošalje e-mailom kako bi se u slučaju nesuglasica oko toga što je dogovoreno poput cijene radova, rokova adaptacije i sl. uvijek mogli vratiti na ponudu. Isto tako, dobro je pismeno popratiti naknadne dogovore. Kako bi najjeftinijom ponudom osigurali posao, neki majstori u ponudi ne opisuju detaljno radove i materijale koje će koristiti. Ako ste prihvatili takvu ponudu izvjesno je da će doći do dodatnih troškova, nesuglasica i nezadovoljstva izvedbom. Isto tako, nekim se izvođačima podrazumijeva nešto što se vama NE podrazumijeva. Ako u startu sve jasno definirate, adaptacija će proteći ugodno, bez neočekivanih troškova i bit ćete zadovoljni izvedbom.

Mogu li dobiti vašu ponudu za radove bez da ste vidjeli prostor?

Možete, no što nam detaljnije opišete postojeće stanje prostora, to će ponuda biti detaljnija. Ponuda se šalje uz napomenu da je to preliminarna ponuda rađena bez pregleda prostora te da može doći do korekcije cijene i preporučenih radova. Takve su ponude dobre ako nemate niti približno osjećaj o cijeni željenih radova.

Kako znam da se adaptacija stana neće produžiti u beskonačnost?

Rokove jasno definiramo ponudom prije početka radova. Naveden je očekivani rok, što je naša procjena trajanja adaptacije i garantirani rok (očekivani rok + rezerva). U ponudi su također definirani penali za probijanje garantiranog roka: 50,00 eura po danu.

Zašto nemate cijene pojedinih radova na stranici?

Jako je velik broj faktora koji utječu na cijenu. Izrada ponude Vas ničim ne obavezuje i besplatna je stoga nam se slobodno obratite za detaljni izračun troška.

Na čemu ne treba štedjeti, a na čemu se može uštedjeti prilikom adaptacije?

Ako Vas budžet za adaptaciju stana tjera na kompromise, važno je se ne štedi na stvarima koje kasnije mogu izazvati dodatne troškove ili ponovno izvođenje istih radova. To se odnosi na kvalitetu izvedbe i materijala kod strukturalnih elemenata kao što su hidroizolacije, podžbukne instalacije, ljepila, emulzije, podloge za završne podne i zidne obloge i sl… Jako je važno da se ti segmenti izvedu što kvalitetnije s kvalitetnijim materijalima. Na tim se temeljnim segmentima ne preporučuje štediti, no remen se može malo pritegnuti na kasnijim dekorativnim i estetskim promjenama ili poboljšanjima.

Ako radim “walk-in” tuš kabinu, moram li se bojati propuštanja vode u susjedni stan?

Ne ako se odabere kvalitetna hidroizolacija i pravilno se instalira s montažom hidroizolacijskih brtvenih traka u kuteve, niše i sl.

Izdajete li garanciju na radove?

Garanciju izdajemo ako prihvaćate preporučenu izvedbu radova. Primjerice, uzmimo za primjer da ste se odlučili za soboslikarske radove, odnosno bojanje zidova ali postojeća podloga (stara boja) nije dovoljno kvalitetna da se uz emulziju učvrsti i preboji, već je potrebno postrugati staru boju do zdravog dijela, pogletati  i tek onda bojati. Ako se bez obzira na našu preporuku odlučite samo pobojati zidove, ne izdajemo garanciju ili odbijamo izvršiti radove, ovisno u postojećem stanju.

Radite li uz moju adaptaciju stana paralelno i druge adaptacije?

Svaka se adaptacija stana radi određenim redoslijedom, od grubih prema finijim radovima. Po potrebi se prvo izvode demontaže, rušenja i odvoz šute, starih parketa i sl. Nakon toga nastupaju instalateri i zidari. Slijede monteri suhe gradnje, soboslikari, keramičari , parketari i sl.  Uglavnom nije moguće započeti jednu fazu dok prethodna nije gotova, npr. sobslikari ne mogu gletati i bojati zidove dok se u njih ne postave instalacije te zidar požbuka šliceve.

Upravo zbog toga je nemoguće da se adaptacije ne preklapaju u različitim fazama.  Dok završavamo stan u kojem trenutno bojimo zidove i postavljamo pločice, u drugom stanu započinjemo s rušenjem zidova i instalacijom vodovodnih i elektro-instalacija. NE događa se da se radovi u jednom stanu odužuju jer su u istoj fazi izvedbe pa soboslikari obrađuju zidove u jednom dok drugi stagnira.

Mogu li ja kupiti sav materijal?

Ponude u 99 % slučajeva izrađujemo s uključenim materijalom u cijenu, s detaljnim opisom koji se materijal koristi. Po dogovoru možemo koristiti i materijal koji investitor kupuje ali ovisno o kvaliteti materijala za koju se investitor odlučio izdajemo garanciju ili ne. Dakle, možemo koristi i materijal nekog drugog proizvođača koji je kvalitetom u nivou našeg preporučenog materijala.U tom slučaju vrijedi garancija. Svi se parametri jasno definiraju ponudom prije početka radova.

Radite li dalje od šireg riječkog područja?

Radimo. Uz dogovor o pokriću eventualnih izvanrednih troškova, kao što su smještaj i putni troškovi.

Primjerice, ako restoran u Zagrebu želi izradu dekorativnih tehnika na zidovima svoje glavne sale u rustikalnom stilu, a za izradu zidova po dogovorenom uzorku potrebno je pet dana, investitor plaća ili osigurava smještaj za dvoje ljudi, koliko je potrebno za izradu takve dekorativne tehnike. Svi se ti parametri i cijene prethodno definiraju ponudom.

Ili recimo ako privatni iznajmljivač  ima četiri apartmana u kojima želi umjesto pločica zidove izraditi dekorativnom tehnikom. Budući da su u vremenu radova apartmani slobodni, investitor nas može smjestiti u jedan apartman tako da nema dodatnog troška po tom pitanju.